De scheidsrechtersloopbaan: kansen voor iedereen

3-9 Nieuws

De scheidsrechtersloopbaan: kansen voor iedereen 
Of een hockeywedstrijd lekker en ontspannen verloopt, wordt mede bepaald door de scheidsrechter. Belangrijk dus dat spelers op elk niveau kunnen rekenen op goede, enthousiaste scheidsrechters! Scheidsrechters die met plezier fluiten, met hart voor de spelers en oog voor het spel. Scheidsrechters kunnen al op jonge leeftijd beginnen bij de eigen vereniging en doorgroeien tot misschien wel de Olympische Spelen! Voor sommigen een droomloopbaan. Maar net zo onmisbaar zijn al die scheidsrechters die zich gewoon wekelijks inzetten op de club. En niet te vergeten ouders die als begeleider de ontwikkeling van hockeytalent mogelijk maken. Vind je fluiten leuk? Kijk dan wat bij jou past!

Mail naar [email protected] als een van de onderstaande opties jouw interesse wekt. Wij bieden jouw de mogelijkheid om dit te gaan doen!

Jongste hockeyers goed begeleiden
De meeste hockeyers maken voor het eerst kennis met de spelregels in de Jongste Jeugd. Wedstrijden van drie-, zes- en achttallen zijn er nog vooral op gericht om de spelertjes op een speelse, positieve manier iets te leren. "Bij de jongste jeugd fluit je niet heel streng voor elke overtreding. De focus ligt op een sportieve en veilige wedstrijd, met aandacht voor alle spelers”, vertelt oud-scheidsrechter Yolande Brada, nu Projectmanager Innovatie en Ontwikkeling Arbitrage bij de KNHB en internationaal Umpire Manager. "Je kunt het spel bijvoorbeeld even stilleggen om uit te leggen waarom je fluit. Het gaat niet alleen om de spelregels, maar ook om plezier in het veld en opvoedkundige aspecten, op een ongedwongen manier. Ouders zijn de ideale spelbegeleiders van de Jongste Jeugd, ook als ze niet zelf hockeyen." 

Iedereen scheidsrechter?!
Alle competitiewedstrijden worden geleid door twee scheidsrechters. Op hoog niveau door een bondsscheidsrechter, maar meestal door een clubscheidsrechter. Omdat het om heel veel wedstrijden gaat, moeten alle spelers van 14 jaar en ouder hun scheidsrechterskaart halen. Je kunt  heel handig oefenen voor het examen via e-learning, en vaak geven clubs ook workshops die helpen om de toets te halen. Hoeveel je daarna fluit, wisselt per club. Yolande Brada: "Er zijn altijd mensen die fluiten heel leuk vinden, en dus meer wedstrijden begeleiden. Dat is prima, het gaat er immers om dat teams én scheidsrechters een leuke en sportieve wedstrijd hebben. Maar we vinden wel dat iedereen de kaart moet hebben, om de kwaliteit en sportiviteit in het hockey te waarborgen." 

Speciaal programma 
Ligt het fluiten je goed? Dan zul je merken dat je na verloop van tijd toe bent aan nieuwe uitdagingen. Het speciale programma clubscheidsrechter-plus (CS+), dat veel clubs aanbieden, is dan echt iets voor jou. Dat vindt ook Olympisch scheidsrechter en internationaal Umpire Manager Rob ten Cate: "Als je ergens goed in bent, wil je steeds beter worden. Zo ben ik uiteindelijk ook, stapje voor stapje, op de Spelen terechtgekomen. Wil je dat ook? Dan kunnen de club en bond je daarbij helpen via het CS+-programma. Je krijgt persoonlijke begeleiding en volgt workshops over je houding in de wedstrijd, je positionering in het veld en natuurlijk de spelregels. En je krijgt tips van ervaren scheidsrechters. Dat zorgt dat je genoeg bagage hebt om moeilijkere wedstrijden te fluiten. Ik raad iedereen aan die kans te pakken.” 

Bondsscheidsrechter worden: goed voor je persoonlijke ontwikkeling
Er zijn altijd geboren scheidsrechters die op hun negende al weten dat ze naar de Olympische Spelen willen. Zij volgen natuurlijk de opleiding voor bondsscheidsrechter. Maar ook voor andere hockeyers die van fluiten houden, is het een mooie uitdaging. In een half jaar tot een jaar tijd krijg je interessante workshops, begeleiding van je eigen coach, en bespreek je bijzondere cases. "Natuurlijk is het doel om als scheidsrechter een stap te maken," zegt Yolande Brada. "Maar de opleiding helpt je ook op andere vlakken in het leven. Je leert bijvoorbeeld snel beslissingen nemen, ook in lastige situaties, omgaan met weerstand en helder communiceren. Competenties die ook prima staan op je cv." Je bepaalt zelf wat je na je opleiding doet. Ga je voor het allerhoogste en wil je doorgroeien? Of vind je het heerlijk om in je eigen district te fluiten, zodat het goed inpasbaar is in het verenigingsleven en je privéomstandigheden? Alles is mogelijk! "Je zult in ieder geval ontdekken dat het heel leuk is om je liefde voor het scheidsrechtersvak te delen met mensen die net zo gepassioneerd zijn," stelt Rob ten Cate. "En echt, bondsscheidsrechters delen graag hun kennis en zetten zich in om samen de kwaliteit van hockeywedstrijden te verbeteren."

Naar het hoogste niveau?
Om er zeker van te zijn dat alle wedstrijden in de districten worden geleid door gekwalificeerde mensen met plezier in hun vak, is het belangrijk dat er een grote groep bondsscheidsrechters is.
Goed om te weten; bondsscheidsrechters krijgen ieder seizoen een aantal briefings, leuke workshops en inspiratiesessies met coaches. Ben je ambitieus, dan kun je binnen de groep bondsscheidsrechters doorgroeien naar de Landelijke groep, een team van 70 scheidsrechters die op het hoogste niveau fluiten. Uit deze groep nomineert de KNHB jaarlijks de internationale scheidsrechters. Wie weet ben jij dat en sta jij uiteindelijk wel op de Olympische Spelen! "Passie, hard werken, toewijding en zeker ook plezier als scheidsrechter kunnen je daar brengen," zegt Olympisch scheidsrechter Fanneke Alkemade, actief in Rio.

 
3-9-2024 Opleiding